Semi ondergrondse container luiers en incontinentiemateriaal

De dorpstafel heeft inwoners (die hun email adres bij de dorpstafel hebben door gegeven) een email bericht gestuurd over plannen van de gemeente voor plaatsing van een container voor inzameling van luiers en incontinentiemateriaal.

In een brief vraagt de gemeente de mening van het dorp over deze plannen. Mocht u de email ook willen ontvangen en reagreren op de uitvraag, neem dan contact op met de dorpstafel via dorpstafelneerijnen@gmail.com.

Reageren kan to en met 6 juni 2021

Hieronder het bericht vanuit de gemeente waarop wij uw reactie vragen:

Vanaf 1 januari 2022 gaat gemeente West Betuwe incontinentiemateriaal en luiers apart inzamelen. Dit inzamelen zal gebeuren via centraal gelegen brengvoorziening met grote inzamel containers.De gemeenteraad is akkoord met de komst van 32 aparte containers voor luierafval, met als uitgangspunt in iedere kern een brengvoorziening. In grotere kernen komen meerdere containers. Deze containers zijn speciaal voor gezinnen met baby’s en mensen die om medische redenen incontinentiemateriaal gebruiken. Door dit afval apart in te zamelen, blijft er minder restafval over. Meer informatie over luierinzameling en recycling vindt u op de achterzijde van deze brief.


Om te zorgen dat het bepalen van locaties voor deze containers voorspoedig verloopt, vragen we u, in uw rol als vertegenwoordiger van het dorp, voorafgaand aan de hieronder beschreven inspraakprocedure, om een reactie. We vragen u om deze brief eerst aandachtig te lezen.
Verspreid over West Betuwe komen er 32 semi-ondergrondse containers. Deze containers worden voorzien van een paslezer en twee inworpopeningen. Ook zijn ze rolstoeltoegankelijk. De containers zijn alleen te openen voor inwoners van de gemeente. Commerciële partijen als kinderdagverblijven en zorginstellingen hebben geen toegang tot de containers.

Om te zorgen dat deze containers in de buurt van de beoogde gebruikers staan én om te voorkomen dat inwoners restafval dumpen in de ‘gratis’ luiercontainer, is ervoor gekozen de container niet direct naast restafvalcontainers te plaatsen. Daarom is er gekeken naar locaties bij seniorenflats, kinderrijke buurten, nieuwbouw en centrale toegangsplekken voor inwoners in het buitengebied en bij basisscholen.

Het aanwijzen van nieuwe locaties gaat volgens een inspraakprocedure. Hierbij worden de locaties officieel ter inzage gelegd (6 weken) en kunnen inwoners hun zienwijze indienen. Om per 1 januari te kunnen starten met de inzameling van luier- en incontinentiemateriaal, is er een strakke planning waarbij we eind juni starten met de zienswijzeprocedure.

Per locatie heeft Avri een onderbouwing opgesteld. We vragen u om deze locaties kritisch te bekijken en om de onderbouwing te lezen. Indien u zich niet kunt vinden in een locatie ontvangen we uw motivatie inclusief voorstel voor een alternatieve locatie binnen 5 werkdagen retour.We benadrukken dat we uw mening vragen vanuit uw rol als dorpsvertegenwoordiger/ster. U kunt ook tijdens de inspraakprocedure uw zienswijze indienen.
Met vriendelijke groet,


Verwerking luiers en incontinentiemateriaalNu nog worden luiers en incontinentiemateriaal verbrand als restafval. Nu de afvalbranche zover is dat dit materiaal op grote schaal kan worden gerecycled, gaan steeds meer gemeenten over op apart inzamelen. Het plastic van de luiers kan worden gebruikt in nieuwe producten. Het organische materiaal kan worden vergist om zo energie te winnen.
Inwoners met luier en incontinentiemateriaal kunnen gebruik maken van speciale zakken die gratis verkrijgbaar zijn bij uitgiftepunten binnen uw gemeente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: